söndag 26 februari 2012

Semlor

Du behöver: 100 gram margarin eller smör, 3 dl mjölk, 50 gram jäst, ½ tsk salt, 1 dl socker, 2 ägg, ½ tsk hjorthornssalt, knappt 1  liter mjöl.

Fyllning: 2 dl grädde och mandelmassa (du tar så mycket som du vill ha).

Gör så här: Smält smöret/margarinet och häll i mjölken. Ljummna till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en annan bunke. Häll i salt, socker, degspaden och 1 ägg.  Blanda i hjorthornssalt och mjöl medans du blandar. Gör degen blank och smidig. Låt den jäsa 30 minuter i degbunken. Ta upp degen på bordet och knåda den lite till. Baka ut degen till runda bullar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt dom jäsa ordentligt. Pensla med ägg och sätt in dom i ugnen i 8-12 minuter på 250 grader. Låt bullarna svalna innan du äter upp dom!
Vispa grädden och sedan kan du skära upp bullarna lägga på mandelmassa och den vispade grädden. Sedan är det bara att äta!

Lite sent att lägga ut semlor nu men semlor är alltid gott! Jag fick 20 st men jag gjorde dom inte så stora. Det blir olika många beroende på hur stora du gör dom!

Lycka till!  /Ida